Mail ons: [email protected]

Blog

jan 22

Let op met Vendor lock-in!

Je hebt een contract bij een webbouwer. Domeinnaamregistratie, hosting, het is allemaal geregeld. Top, toch?

Helaas is het niet altijd even rooskleurig. Iets wat not done is in de IT, maar toch regelmatig voorkomt, is ‘Vendor lock-in’: De webbouwer heeft het voor jou waardevolle domeinnaam op zijn of haar eigen (bedrijfs)naam geregistreerd en het betreffende domeinnaam contractueel aan jou uitgeleend.

Dit betekent dat als je webbouwer niet wil mee werken en je wilt overstappen, je je domeinnaam niet kunt meenemen. Met alle gevolgen vandien.

Uiteraard zijn er juridische manieren (als het om registreerde handelsmerken e.d. gaat) om je domeinnaam alsnog via de rechter te claimen, maar daar staat uiteraard niemand op te wachten.

Tip: zorg bij het afsluiten van je contract ervoor, dat transparant is wie de werkelijke domeinhouder is (jijzelf, webbouwer of anoniem?). Dit kan later een hoop narigheid voorkomen!

Registreer je zelf domeinnamen voor de klanten? Wees hier dan eerlijk en transparant over. Registreer de domeinnaam niet op je eigen naam. Het is immers de domeinnaam van je klant!

About The Author

Rogier is eigenaar van het bedrijf Webvantage. Gespecialiseerd in Websites, Webshops, Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en Grafisch Design. Zowel voor de grote onderneming als de kleine zelfstandige. Neem gerust even contact met Rogier op als u vragen heeft.